NoortMedia-blog: puppyhandel uit het oostblok

Een van de redenen dat wij Lupa hebben uitgekozen als onze hond, is omdat we hierdoor zeker weten dat ze uit een goed nest komt. In mijn tijd als verslaggever bij De Telegraaf heb ik namelijk meerdere verhalen geschreven over die verschrikkelijke puppyhandel.

Lupa is een pup uit een gelegenheidsnest: de hond van de buren kwam buurten bij de reu van mijn zus en hop: puppy’s gemaakt. Omdat H. en ik het al over de aanschaf van een hond hadden gehad, was voor mij één ding duidelijk: mijn hond zou niet via Marktplaats worden aangeschaft. Puur vanwege het feit dat je dan niet weet of die kleine pup misschien afkomstig is uit één van die gruwelijke puppyfabrieken in het oostblok.

Vader en moeder van Lupa

Wij weten gelukkig waar Lupa vandaan komt: de vader (l) en moeder

Puppyfabrieken

De moederhonden in zo’n puppyfabriek zien nauwelijks daglicht, liggen maar in een kennel en zijn constant drachtig of aan het zogen. En dan heb ik het nog niet eens over die kleine hondjes. Ze worden te vroeg bij moeders weggehaald en zijn heel vaak heel ziek. Als koper krijg je (in het gunstige geval!) te maken met enorme dierenartskosten en je houdt er (misschien onbewust) de handel mee in stand.

En het lastige is dat je het de consument lang niet altijd kwalijk kunt nemen. De foute handelaren/fokkers zijn inmiddels zo gehaaid in de kopers om te tuin leiden: ze zorgen dat de pups vanuit een huiselijke omgeving worden verkocht en soms laten ze er zelfs een teef bij lopen waarvan ze dan beweren dat dat de moeder is. Prik er dan als potentiële koper nog maar doorheen. En dan nog… biedt maar eens weerstand tegen zo’n weerloze zielige pup. Maar meenemen betekent wel omzet voor de handelaar en dus motivatie om door te gaan.

Help mee

Daarom is het des te belangrijker dat die foute puppyhandel nu eens echt wettelijk wordt aangepakt. Ik wil deze blog allerminst gebruiken om mensen aan te sporen standpunten in te nemen. Maar niemand kan voor deze puppyhandel zijn. Teken daarom de petitie van de Dierenbescherming. Een grote organisatie die het misschien eindelijk voor elkaar krijgt om voor eens en voor altijd een goede wetgeving in het leven te roepen. Niets doen is geen optie!

Teken de petitie hier!

Volgende week gewoon weer een blog over mijn struggels in de opvoeding van een jonge hond hoor 🙂

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.