NoortMedia-blog: lange lijn, lifesaver bij trainen puberhond

Onze allerliefste, schattige Lupa heeft niet voor niets de bijnaam drakenprinses. Vaak luistert ze best heel braaf, maar er is één aspect dat ik maar niet onder controle krijg en dat is het commando ‘hier’. 

Natuurlijk komt ze heel vaak netjes als ik ‘hier’ roep. Ze weet inmiddels dat ze dan een lekker snoepje krijgt en dat ze lang niet altijd aangelijnd wordt om naar huis te gaan. Ja, ik heb alle trucjes uit de boekjes inmiddels toegepast hoor.

Toch zijn er momenten dat ze de kolder in d’r mooie koppie krijgt. Ik zie haar blik dan veranderen: van brave volgende bruine ogen, in een boevige blik. Dan weet ik al: daar gaan we weer. Op die momenten loopt ze niet weg, maar dartelt ze irritant om mij heen, net buiten mijn bereik. Ik hoor haar neuriën: ‘Na na na na naaaaah, je kunt me lekker toch niet pakken!’ en ze steekt nog niet niet haar middelteen naar mij op. Want ze heeft gelijk. Ik krijg haar ook echt niet te pakken.

Trukendoos

Negeren, doorlopen, doei zeggen, doen of ik iets héél interessants gevonden heb op straat, ‘wacht’, ‘zit’, ‘lekkere hapjes’ roepen, brokjes voor haar neus houden, het boeit Lupa dan allemaal helemaal niets. Daar sta je dan met je goede gedrag en het schaamrood op je kaken. Je hond is inmiddels bijna vijftien maanden oud en luistert voor geen meter!

En ik verlies mijn geduld op zulke momenten. Ik weet het, dat is niet handig, want dan wordt het alleen maar erger. I know!! En daarom ben ik zo blij met één attribuut die het leven van de eigenaar van een puberende hond nèt iets veraangenaamd. Namelijk: de lange lijn.

Biothane lijn

En dan bedoel ik dus niet zo maar een lange lijn, maar deze: biothaan voor de hond. Dit is een soort rubberachtige leiband, die voorheen voornamelijk in de paardensport werd gebruikt. Veel lange lijnen zijn van een soort stof die nat, vies en zompig worden als deze over de grond sleept. Met deze heb je daar dus geen last van!

biothaan hond

Lupa kan lekker los lopen en ik hoef mijn geduld niet te verliezen.

Nog een enorm pluspunt: met deze verlengde riem kan de hond ook gewoon lekker met andere honden spelen, zonder dat hij in de knoop gaat of de spelende pubers in de weg zit. De bedoeling van de lijn is namelijk dat je je hond gewoon los laat lopen met de verlengde riem achter hem of haar aanslepend. Het geeft je alleen de mogelijkheid eerder en eenvoudiger in te grijpen. Zoals met onze drakenprinses. Ze is heel slim, maar ze heeft nog niet door dat als ze die lijn om heeft, ik vijf meter extra speling heb om haar te grijpen. Gna, gna, gna. Dus win-win: zij kan lekker rennen en spelen en ik raak niet gefrustreerd omdat ik haar niet te pakken krijg!

En nee, ik heb geen aandelen in dit bedrijf. Maar ik vind een hond die niet los kan lopen als een kip die geen eieren legt. Ik word er niet gelukkig van en de hond al helemaal niet. Dus dan is dit toch de perfecte oplossing? En als ze weer een paar dagen netjes luistert, krijgt ze weer een kans zonder lijn. Tot ze die boevige blik weer in haar ogen krijgt….

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Petra Verhaegh
  Beantwoorden

  Geweldige oplossing en succes met jullie “drakenprinses” 😉😙

  • Nienke Oort
   Beantwoorden

   Hi Petra,
   Dank je wel! Laten we hopen dat er meer mensen (en hun honden) profijt van dit idee hebben!

   Groetjes, Nienke

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.