NoortMedia-blog: Speuren is leuk, maar serieuze shit!

Het heeft even geduurd, maar eindelijk mochten Lupa en ik voor de tweede speursessie met speurexpert Pieter van Ommen afreizen naar het mooie Wassenaar. We gaan eens even kijken of Lupa het echt in zich heeft…

Was de eerste sessie vooral geënt op theorie, vandaag gaan we die theorie in praktijk brengen. Lupa krijgt haar tuigje om, dit geeft haar het eerste signaal dat we aan het werk gaan, en ik krijg een lange lijn van wel acht meter in handen. Pieter geeft mij een walkie talkie zodat hij mij en Lupa kan begeleiden zonder dat wij hem zien, maar hij ons wel kan volgen vanuit zijn schuilplaats.

Want dat is wat er gaat gebeuren. Pieter heeft Lupa wat snoepjes gegeven, om op die manier interessant voor haar te worden. Dan laat hij haar dicht bij mij zitten, laat haar aan zijn hand ruiken en gaat lopen. Al snel is hij uit het zich verdwenen en hoor ik een minuut later door de walkie talkie dat ik mag starten. Ik geef Lupa het commando ‘zoek’ en hop, daar gaat ze. Neus naar de grond, wel enigszins voorzichtig, loopt ze de richting uit van waar Pieter verdween. Zonder al te veel sturing van mijn kant, loopt ze eigenlijk vrij netjes direct richting Pieter. Goed gedaan Meissie!

Succes

We herhalen deze oefening nog een paar keer, en Pieter gaat steeds een stukje verder weg of verstopt zich een beetje meer. Hij constateert dat Lupa wat timide is, en zeker in het begin veel succes moet boeken om het speuren echt leuk te gaan vinden. Als ik dus zelf thuis aan de slag ga, moet ik er vooral voor waken het niet te moeilijk voor haar te maken.

Als we voor een vierde keer een spoortje lopen, hebben we een valse start, want de lange lijn blijft ergens haken. Ik zie dat Lupa direct uit haar concentratie is en het kost mij moeite haar weer op het juiste spoor te krijgen. Ze is snel afgeleid. Pieter ziet het ook en constateert dat het genoeg geweest is voor vandaag. “Vergeet niet dat dit heel intensief is voor een hond. Het is geestelijk enorm uitdagend. En dat is goed, maar wees voorzichtig en overdrijf je vraag niet van de hond. Als je teveel vraagt, zal de hond minder succesvol zijn en het speuren dus ook als minder leuk gaan ervaren.”

Spoor uitzetten

Ik vraag of ik ook alleen sporen uit kan zetten, aangezien Harry er niet is. “In dat geval moet je met voorwerpen gaan werken die ze moet zoeken. Loop het spoor uit terwijl je haar ergens vastzet. Doe dit bij voorkeur op een stukje waar niet al te veel andere mensen en honden lopen. Loop het spoor via dezelfde weg terug en begin het spoor met Lupa. Beloon je hond uitbundig als ze het voorwerp heeft gevonden.”

Ik heb weer wat huiswerk voor de komende weken. Ik wil graag door met speuren, maar wil het wel op recreatief niveau houden. Het moet wel leuk blijven voor Lupa en voor mij 🙂

Ook geïnteresseerd in een speurcursus? Check Pieters zijn speursite!

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.